La aparatele care folosesc fasciculele laser trebuie urmărite cu stricteţe indicaţiile de utilizare. În funcţie de tipul de laser şi de aplicaţia petru care a fost construit, puterea transportată de fascicul poate fi diferită.

            Pentru protecţia muncii, cei care folosesc laseri trebuie să ştie întotdeauna cu ce tip de laser au de a face. Din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezintă fascicolul laser asupra omului, atacând în special retina şi pielea, laserii sunt clasificaţi în mai multe clase.

            Clasa I: în condiții de siguranță nu există nicio posibilitate de leziune oculară. Acest lucru poate fi datorat puterii de ieșire scăzute sau din cauza faptului că utilizatorul nu are acces la incinta laser în timpul funcționării normale. Exemple din acestă clasă: CD playerele și imprimanta cu laser.

Clasa a II-a: de aceste lasere ochiul uman se apără prin reflexul de clipire care va prevenii deteliorarea ochilor, cu excepţia cazului în care în mod deliberat persoana se uită în rază pentru o perioadă îndelungată. Puterea de ieşire poate fi de până la 1 MW. Această clasă include laserele care emit lumina vizibilă, precum majoritatea pointerelor.

Clasa IIa : o subclasă a clasei II unde laserul necesită un exces de 1000 de secunde de viyionare continuă pentru a produce o arsură la nivelul retinei. Scanerele comerciale cu laser sunt incluse în această categorie.

Clasa IIIa: laserele din această clasă sunt majoritatea periculoase în combinaţie cu instrumente optice care schimbă diametrul fascicului sau densitatea de putere, deşi chiar şi fără acestea contactul direct cu ochiul de peste două minute poate provoca daune grave la nivelul retinei. Puterea de ieşire nu trebuie să depăşească 5mW. Densitatea de putere luminoasă nu poate depăşi 2,5 mW/cm2. Etichetele de avertizare sunt necesare. Multe lunete cu laser pentru arme de foc şi pointere laser se află în această categorie.

Clasa IIIb : laserele din această clasă pot provoca daune în cazul în care fasciculul intră direct în ochi. Acest lucru se aplică în general laserelor cu puterea ce variază între 5-500 mW. Laserele din această categorie pot provoca leziuni oculare permanente cu o sutime de secundă sau mai puţin, în funcţie de puterea laserului. O reflexie difuză nu este periculoasă, dar, în general reflexiile pot fi la fel de periculoase ca şi expunerile directe. Ochelarii de protecţie sunt recomandaţi atunci cînd se face vizualizarea directă a fascicului. Laserele de mare putere din această clasă pot prezednta, de asemenea, un pericol, de incendiu şi pot arde uşor pielea.

Clasa IV: laserele din această clasă au puteri de ieşire mai mari de 500 mW în fază şi pot provoca daune grave, permanente la ochi sau pe piele, fără a fi amplificate de instrumente.  Reflecţiile difuze de raza laser pot fi periculoase pentru piele sau ochi în zona de pericol nominală. Multe lasere industriale, ştiinţifice, militare şi medicale sunt în această categorie.

            Laserii utilizați în medicină au și ei efecte adverse. De exemplu, în cazul operației de glaucom cu laser, presiunea intraoculara poate crește ușor post-operatoriu, iar în cazul în care este utilizat laser YAP poate scădea. Aceste riscuri pot fi reduse prin administrarea unei medicații înainte și după operație.